Zašto je dobro jedno putovanje pokloniti sebi?

Zašto je dobro jedno putovanje pokloniti sebi?

 

Nekada ne znamo gde smo. Nekada se sudaramo sami sa sobom. Nekada se nalazimo u procesu pripreme za neko novo ja pa se spotičemo o ono staro kao da se saplićemo o sopstveni korak. U tim momentima važno je da zastanemo. Da ne jurimo. Zaboravljamo koliko je proces važan. Doba u kome živimo diktira da budemo usmereni samo na vidljivost i rezultate. A sve je u procesu. Nekada ni sam rezultat nije važan ako je proces bio uspešan.

Nekada smo tužni. Nekada bi da se osamimo. Nekada bi da predahnemo od svakodnevnog stresa. Nekada bi prosto da zaboravimo na sve.

Nekada nam samo trebaju izazovi. Nekada smo željni nove avanture, uzbuđenja i neočekivanosti. A možda i toga da sretnemo i upoznamo ljude van naše svakodnevnice.

Sve to staje u putovanje. Verujem da su putovanja jedna od najboljih terapija. Ili prosto rečeno „lek za dušu“. Nema isplatljivije invenstice od putovanja čak i kada samo putovanje ne ispadne onako kako očekujemo. Ali svako putovanje menja, svako oplemenjuje.

Svako putovanje donosi jedno buđenje.

Zato je važno i da jedno putovanje poklonimo sami sebi. I da da se otisnemo sami na put. Potpuno sami. Solo putovanje ima različite prednosti :

-možete da ćutite kada god želite

-možete bez planiranja i kompromisa sa drugim ili grupom da se krećete kako i kuda god želite

– možete da se posvetite svom unutrašnjem svetu

-možete sebe izazvati na to koliko ćete se negde snaći sami

-možete pomeriti svoje granice i prevazići aktuelnu konfor zonu

-razbijati anksioznost zbog nemanja prepokrivajućeg efekta društva na putovanju

-ne morate ni sa kim da se uklapate što se tiče vremena i destinacije

-možete vežbati svoje socijalne veštine ostvarujući interakciju sa različitim ljudima

-možete obnoviti kontakt sa sobom

-možete naučiti da uživamo  u sebi

-prevladiti samoću i strah od samoće

I mnogo toga još. Ali je ključno lekcija koju to donosi. Hrabrost da se odlučite na takav korak će vam se sigurno višestruko vratiti.

I za kraj ovih promišljanja jedno pitanje. Koliko uopšte danas i imamo vremena za sebe? Možda je baš solo putovanje dobar način da se sebi posvetimo na pravi način.

Verujem da ako smo dugo zanemarivali sebe ili zaboravili da sebe negujemo ili da sebe nagradimo da jedno solo putvanje može biti sjajan poklon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *