Uspešno roditeljstvo – srećno dete

Uspešno roditeljstvo – srećno dete

 

Dragi roditelji,

Da li se ikada zapitate da li ste dobar roditelj i činite li prave stvari da bi vaše dete bilo uspešno, nezavisno i srećno?

 

Možda vas brine to što vam je dete bezvoljno, sve ga mrzi i smara, i čini vam se da previše vremena provodi gledajući u telefon?

 

Jeste li već primetili da se vaše dete dodiruje i poigrava sa svojim intimnim delovima tela i ne znate kako postupiti, a da mu ne stvorite trajni problem?

 

Muče li vas pitanja poput ovih: Kada detetu dozvoliti mobilni telefon? Kada dozvoliti izlazak u grad? I do kad da ostane? I koliko novca je u redu da ima kod sebe?

 

Pitate li se kako podstaći dete da samostalno uči, a da opet ne ispadnete nezainteresovani? I kako napraviti adekvatan balans davanja slobode detetu da bude ono ko stvarno jeste, a istovremeno postaviti zdrave granice kako bi bilo i vredno i zaštićeno?

 

Čini li vam se nekad da morate biti pravi čarobnjak da izađete na kraj sa svim izazovima savremenog roditeljstva?

 

Verujte nam, potpuno vas razumemo. I verujte, niste sami. U našem dugogodišnjem iskustvu psihološkog savetovanja, srele smo i radile sa mnogim roditeljima koji su imali iste ove dileme.

 

I oni su, baš kao i vi, želeli da se oslobode tog stalnog pritiska izazvanog pitanjima: Da li ću pogrešiti, ako postupim ovako? Da li sam previše popustljiv/a? Da li sam dobar roditelj ako detetu nešto dozvolim ili zabranim? Kako da znam da ću dete izvesti na pravi put?

 

I oni su želeli da smanje brigu i povećaju osećaj sigurnosti i vere u sebe kao roditelje.

 

I oni su želeli naučiti:

  • kako detetu ispravno postaviti granice,
  • kako im pomoći da izgrade radne navike,
  • kada je pravo vremene da im dozvolimo mobilni telefon ili izlaske,
  • kako naučiti da im verujemo da će i sami donositi ispravne odluke
  • kako ih podsticati da budu marljivi, samostalni i srećni.

 

I baš kao i njima, i vama možemo pomoći da sve ovo naučite.

 

 Jer, niko od nas se nije rodio sa savršenim roditeljskim veštinama. Niko od nas u porodilištu ne dobija priručnik sa „malim i brzim trikovima za ispravno vaspitanje.“ Jel da?!

 

Zato, srećom, svako od nas ima kapacitet da se razvija i stiče veštine koje će nas učiniti uspešnim roditeljima, a našu decu samostalnim i srećnim ljudima.

 

Dogovorite savetovanje.

 

S ljubavlju, <3

Tijana, Ivana i Lana

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *