Unutrašnja strana emocionalne ucene

Unutrašnja strana emocionalne ucene

 

Verovatno je većina vas čula za pojam emocionane ucene ili ste se zapitali da li ste i sami bili žrtva takve obmane. Verujte mi, sasvim izvesno da jeste i to više nego jednom. Ali krenimo redom. Za vas  otkrivamo neke ključne odlike  ove suptilne manipulacije.

Emocionalna ucena je vrlo prefinjena taktika. Sem u slučajevima kada ucenjivači direktno iznuđuju (što je ređe) nije lako prepoznati emotivnu ucenu. Naročito zbog toga što se dešava tamo gde je ne očekujete. A dešava se od strane osoba u koje imate poverenja (rođaci, kolege, prijatelji, partneri…). Što je odnos bliži – teže je prepoznati i teže je odupreti se zamkama emotivne ucene.

Čemu služi emotivna ucena?

Najjednostavnije rečeno ucenjivači se koriste ovom taktikom kako bi iznudili ono što žele i što im je potrebno a bez uvažavanja želja i potrebe druge strane. Emotivna ucena je generalno pasivan način da se nešto postigne i široko zaobilazi direktnost, otvorenost u komunikaciji i asertivnost. Emocionalna ucena je ponovljena manipulacija čiji je krajnji cilj da vas navede da činite nešto  što ucenjivač želi ali tako vešto da imate privid da upravo i sami to želite. Drugim rečima, emocionalna ucena preskače i minimizuje  vaše želje i potrebe i stavlja vas u službu zahteva ucenjivača.

Zašto se ne prepoznaje?

Zato što se često vrlo suptilno “servira”. U početku deluje kao ljupka molba ili topli izraz ljubavi. Ako vam neko govori da ne može bez vas i da bi mu život bio prazan i strašan da vas nije sreo/la ne biste zaključilli da vas tako ucenjuje. Naravno, to i nije ucena. Međutim, uz određeni kontekst može da postane. Ako iza takvih izjava sledi zahtev da se partner/ka useli kod vas uprkos tome što vi to ne želite onda se polako ucena uvodi na scenu. Ukoliko se opirete takvim zahtevima obično što usledi je blagi pritisak „ja tebe toliko volim a ti ne želiš da više vremena provodimo zajedno, mislio sam/mislila sam da me voliš više“. Na takve reči obično počinjete da osećate nelagodnost i da se preispitujete da li ste u pravu i da li stvarno ne volite dovoljno partnera/ku da biste preuzeli sledeći korak. Što se više opirete pritisak ucenjivača raste a često se pretvara u direktne ili skrivene pretnje. Kako ne želite da ostanete bez osobe koju volite ili žudite da se vrati bliskost i ravnoteža u odnosu verovatno da ćete popustiti pred ovim pritiscima i naći se usred vrtloga emotivne ucene.

Na koju “kartu” igraju ucenjivači?

Za ljude koji zapadnu u emocionalnu ucenu često se kaže da kao da hodaju u magli. Emocionalna ucena zaista i  zamagljuje vaše rasuđivanje. Ne samo da počinjete da se osećate nesigurno kada ste izloženi uceni već preispitujete svoje odluke i uvide. Postepeno podležete pritiscima i povinujete se zahtevima osoba koje ucenjuju.

Kako ucenjivači to postižu?

Tako što pletu zamku oko vas kroz izazivanje straha, krivice i pozivanje na osećanje vaše dužnosti prema njima. Ili ste zaplašeni da će vas ostaviti ili da će sebi nešto uraditi ili da će svakog momenta da se „nadure“ ili da vas ostave bez podrške. Ili ste preplavljeni krivicom da ste  upravo vi odgovorni za to što se loše osećaju ili što  rade nešto što inače ne bi da niste tako grozni prema njima. Ili vas podsećaju na sve što su za vas učinili i pokušavaju da to „naplate“. Bilo šta od ovih puteva ucene a najčešće sva tri čini da se osećate nesrećno, iznemoglo i krajnje zbunjeno.

Važno je razumeti da je emotivna ucena jedna od ključnih odlika štetne veze. Ona ne znači da nema ljubavi u odnosu već da je ona potisnuta pod teretom ucene. Kvalitet veze se ucenom ozbiljno urušava. Emotivna ucena se ponavlja i vremenom steže sve veći obruč oko vas. Ona je proveren način da izgubite osećaj slobode u partnerskoj vezi a zatim  i osećaj ličnog prostora i integriteta. Zato potrebno je verovati onom unutrašnjem osećaju koji vam često nepogrešivo signalizira da nešto  nije u redu i nagoveštava da treba otvoriti sve oči pre nego što nastupi magla.

O četiri lica emocionalne ucene i tipovima ucenivača kao i načinima da izbegnete „maglu“ u narednim tekstovima . Zato nas redovno pratite na našoj stranici.

Za vas pisala
Ivana Perić

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *