Očuvajte lične granice i u socijalnoj izolaciji

Očuvajte lične granice i u socijalnoj izolaciji

 

Porodica na okupu 24h. Deca uče od kuće, a roditelji (ne)rade isto tako od kuće. Vrtići i škole su zatvorili svoje učionice, a baka-deka servis za čuvanje mališana nam više nije dostupan.

 

Iako se u poslednje vreme mnogo ističe bogatstvo porodice i to što možemo biti svi zajedno, mnogi klijenti sa kojima radim psihološko savetovanje, osećaju da se pomalo “guše”.

 

Lične granice u skučenom prostoru i vremenu u kome neprestano cirkulišu svi članovi porodice su poprilično narušene. Više nemamo prostora da se odmorimo od dečje graje. Da odemo na kafu samo sa prijateljima i predahnemo od porodične dinamike. Vreme koje bismo posvetili samo sebi ili svom partnerskom odnosu, gotovo da je izbrisano. I ne čudi da se mnogi koji se ne identifikuju samo sa ulogom roditelja, već biraju da imaju i druge uloge u životu, osećaju preplavljeni.

 

Istina je da nas je socijalna izolacija dočekala nepripremljene i da nam je potreban period adptacije. No, verujte mi:

 

Potpnu je ok ponovo uspostaviti lične granice uprkos izolaciji.

 

Lične granice služe tome da ispoštujemo i svoje potrebe. Da se pobrinemo za sebe i ponegujemo svoje unutrašnje dete. Da se odmorimo i napunimo novom energijom kako bismo ponovo bili dobar roditelj, partner, dete svojim roditeljima ili prijatelj.

 

Možete se, na primer, dogovoriti sa partnerom da jedno od vas pričuva decu, dok je drugo u šetnji illi u odvojenoj sobi čita, diše u tišini ili razgovra sa prijateljima.

 

Uspostavite deci redovan ritam spavanja. Naučite ih da idu u krevet u tačno odreeno vreme (u 21h na primer) kako biste ostatak večeri mogli imati za sebe i svog partnera.

 

Ili, ako ste jutarnji tip, vi se možete probuditi pre ostalih ukućana i u tišini raditi samo ono što vama prija.

 

Šta god odabrali, ne zaboravite da, uz svu brigu prema najdražima, jednako je važno da se pobrinete za sebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *