Kome smetaju prljave čarape?

Kome smetaju prljave čarape?

 

Ovih dana razmišljam oko čega se to svađamo sa partnerima. Razmišljajući o sopstvenoj listi razloga za svađu setila sam se situacije koja se redovno ponavljala u mojoj kući kada se majka na neki svoj osobeni način ljutila na oca što ostavlja prljave čarape svuda po kući. Nisu se baš svađali oko toga jer moj otac generalno i nije tip za svađe ali je majka gunđala onako više sebi u bradu. Setila sam se te scene kada sam videla razbacane čarape mog momka u spavaćoj sobi. Počela sam da se smejem jer sam osvestila da u sebi i za sebe već spremam neko gunđanje na tu temu : „A što ja uvek moram da sklanjam za tobom? A što ne umeš da ostaviš u kupatilo? I bla bla..“ Srećom pa je to bilo samo u sebi jer takvo razmišljanje može dobiti i dublji zaplet sa sve dramatičnom samosažaljivom interpretacijom. „Eto ja uvek moram da se cimam oko svega, da na sve mislim, tebe baš briga, ima ko da sklanja za tobom…“. Ovakav unutrašnji monolog može da vodi pravo u srce osećanja manje vrednosti i da iz te minus pozicije počinjemo da reagujemo tako da nas partner sa pravom gleda u čudu. Ako još počne da se brani od optužbi da je neodgovoran ili ne zaigra na kartu samosažaljenja i ne počne sklanja čarape tj da popravlja ponašanje – eto nevolje na pomolu. Onda se od rasprave oko čarapa ide preko nabrajanja šta sve nije dobro uradio i šta je sve trebalo da uradi, ili kako to Pera radi a on ne radi i dolazi se do preispitivanja da li me on uopšte voli.

Ali imaju li prljave čarape zaista veze sa izostankom ljubavi? I čemu sve to? Šta je pozadina ovoga naizgled uobičajnog nedeljnog dijaloga?

Naravno da sa racionalne distance ćemo se nasmejati na pomisao da nesklanjanje odeće i ljubav imaju ikakve veze. Ovakvi razlozi za svađu mogu biti raznovrsno uslovljeni. Jedan od razloga jeste prosto nesvesno ponavljanje i prenošenje na partnera onih obrazaca koji smo videli u odnosu naših roditelja. Prosto, oni su se svađali oko određenih stvari pa shvatimo to kao deo normalnog partnerskog odnosa. Ako oboje imaju u svom unutrašnjem kodu partnerskih odnosa da je ovo normalno ponašanje ni jedna strana neće „dizati frku“ već će sama svađa više biti kao neki ritual koji se bez preterane tenzije odigrava.

Drugi razlog može biti nesvesno uverenje da su muškarci generalno neodgovorni, da neće da pomognu oko kućnih poslova, da se na njih ne može računati i da na ženi mora biti sav teret. Ali da li je to baš tako? Sećam se jedne svoje klijentkinje koja se žalila da joj momak sa kojim živi apsolutno ništa ne pomaže oko kućnih poslova. Kada sam je pitala da li ga je zamolila da joj pomogne bila je začuđenja. Njena je logika bila da „ako mu je stalo setiće se sam“. Međutim, poenta je što se neće setiti sam. U vezi se kao ni u životu ništa ne podrazumeva. Ništa nije pocrtano unapred. Ako ne iskomuniciramo da nam je pomoć važna kako će partner znati da treba da nam pomogne. Ako ne iskomuniciramo šta nam i u kojoj meri nešto smeta kako će partner moći da menja navike ili ponašanja? Ako ne tražimo pomoć ili ne govorimo o potrebama i osećanjima već samo očekujemo da se čita između redova skliznućemo lako u ulogu Žrtve i jedan unutrašnji samosažaljivi monolog.A već vodi ozbiljnijim svađama.

Zato pre nego što nedeljom ujutru počnete dan bacanjem čarapa na pranje razmislite da li je to vredno jedne svađe. Da li je to ono što suštinski definiše odnos? Verujem da se nismo zaljubili u naše partnere zato što su uredno slagali svoj veš na pranje. Isto tako verujem da nam je u početku i bilo simpatično kada vidimo razbaceno sve oko kreveta jer nas je to podsećalo na noć pre toga. Svađe oko čarape  i drugih trica i kučina spadaju u onaj red svađa koje se mogu i preskočiti. Napravite neku foru oko toga. Smejte se zajedno sa partnerom. Ili ga jednostavno zamolite da ostavi na mesto svoj veš. Ali dok to radite setite se suštine koja vas je spojila. Jer nekada gubimo iz fokusa upravo tu suštinu stavljajući u prvi plan trivijalnosti. Čarape se uvek mogu skloniti ali se suština ne može uvek lako vratiti kada se udaljimo od nje. Mislite o tome dok pravite svoju listu must to do razloga za svađu i ocenite svaki na skali od 1-10 koliko je  zapravo vredan spram suštine. <3 <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *