Ko je sve u drugom stanju kada dolazi beba

Ko je sve u drugom stanju kada dolazi beba

Odgovor na pitanje iz naslova je, na prvi pogled, sasvim jednostavan. Žena, buduća mama, naravno.

Međutim, da li je u realnosti zaista tako?

Čini se da, kada stigne vest o dolasku bebe, okolina, porodica, bliski ljudi (ioni koji sebe tako doživljavaju), uzimaju učešće u „drugom stanju“.

Pričaju o tome šta je pametno raditi u „ovoj fazi“ trudnoće, postavljaju razna pitanja, dodeljuju sebi različite uloge u životu bebe i njenih roditelja.

Takođe, nije retka pojava da se iznenade ako budući roditelji nisu zainteresovani da razgovaraju o toj temi, a posebno ako im to nije dominantna tema.

Isto tako, različita pravila i protokoli se gotovo nameću budućim roditeljima, prognoze oko pola u zavisnosti od oblika stomaka i položaja mame dok sedi ili stoji, procene oko imena, načina vaspitanja, još od prvih dana trudnoće, isto nije retkost.

Često se, u poslednje vreme srećem sa ovom temom, kako u radu sa klijentima, tako i u krugovima bliskih prijatelja. Ono što ljudi, koji nisu stvarno u drugom stanju, već sebe smatraju aktivnim učesnicima, često zanemare je to da budućim roditeljima mnoge od nabrojanih stvari ne prijaju, i da su i sami zbunjeni, zatečeni a ponekad i umorni od priče o roditeljstvu.

Takođe, drugo stanje nije jedina stvar koja zanima buduće roditelje, postoji mnogo drugih stvari o kojima bi razgovarali ili radili, bez obzira na to što čekaju bebu i što se tome raduju.

Prema tome, ako ste u situaciji da neko vama blizak čeka bebu, setite se da je drugo stanje ipak rezervisano prvo za njih, i dozvolite im da o tome pričaju, ili ne pričaju kada i koliko žele. Na taj način ćete najviše pomoći, a verujem da je svima to najvažnije.

Ako ste sa druge strane, vi budući roditelji, iskoristite svoje pravo da o toj temi razgovarate i ne razgovarate kada god želite. Imajte na umu da je vaše „drugo stanje“ samo vaša stvar, i da je sasvim u redu ako to nije jedino o čemu želite da razgovarate.

 

Za vas,

Lana Smiljanić Vukadinović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *