I od neprijatnih emocija se raste

I od neprijatnih emocija se raste

 

Jeste li se nekada zapitali šta je to osnovna uloga roditeljstva? Divno je to što volimo našu djecu, ali osnovna uloga roditelja je da upravo tom ljubavlju, ali i disciplinom i postavljanjem zdravih granica pomognu mališanima da razviju pozitivnu sliku o sebi i zdrave navike kako bi, kada porastu, bili sposobni, samostalni i nezavisni ljudi.

 

Ipak, voljeti dijete je mnogo lakši zadatak od postavljanja zdravih granica, jel da?! Zašto je to tako? Zašto je tako teško djetetu reći NE ili ga primjereno “kazniti” za ponašanje koje nije prihvatljivo ili je, čak, štetno?

 

Razlog je jednostavan. Kada ugledate to malo biće koje volite najviše na svijetu kako pati u ćošku, jer ste mu upravo zabranili da sjeda na vrata od rerne npr. ili ste mu uskratili 12-tu igračku tog mjesseca, srce vam pukna na dva dijela.

 

Kako pomoći djetetu da podnese frustraciju kazne ili zabrane?

Kada dijete prvi put doživi kaznu, zabranu ili neispunjenje neke želje, ono to doživljava kao veliku katastrofu. Do tog momenta sve njegove potrebe su bile zadovoljene, a sada odjednom nešto ne može. Prirodno je da u ovakvim okolnostima ono izražava bijes i tugu.

Ako ga ignorišete, dijete će možda doći do zaključka: “Mama i tata me ne vole, gledaju me kako patim i ne čine ništa” i možda početi da “guta”  neprijatne emocije doživljavajući ih kao nedozvoljene. Time dijete gubi kontakt sa svojim emocijama.

Sa druge strane, ako popustite, to će otvoriti prostor da dijete i u budućnosti koristi infantilne strategije za dobijanje onoga što je njemu važno. Ukoliko u tome uspije, biće srećno, ali ako ne uspije, slomiće se pod pritiskom frustracije.

Radije pomozite djetetu da odboluje taj bol. Pokažite mu da razumijete njegov bijes i tugu i podržite te emocije, ali ostanite pri svom stavu.  Ovako će dijete naučiti da čak i kada su mu neke stvari nedopuštene, i dalje ga volite i podržavate.

 

Kako da tu istu frustraciju podnesete i vi kao roditelj?

Disciplina je dugoročno dobra za vaše dijete.  Ona će ga podučiti da izbjegava ponašanja koja su štetna ili nebezbijedna, naučiti ga zdravim radnim navikama i pomoći mu da shvati da na ispunjenje neke želje mora da sačeka.

Ovako će dijete razviti toleranciju na frustraciju, koja je dio svakodnevnog života i neće svaku neispunjenje želje doživljavati kao veliku katastrofu. Prosto će biti u stanju da se lakše nosi sa neprijatnim emocijama koje su sastavni dio svakog života.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *