Homoseksualni partnerski odnosi – Šta kada smo u vezi a istog smo pola?

Homoseksualni partnerski odnosi – Šta kada smo u vezi a istog smo pola?

 

Šta kada duboko volite ili ste ludo zaljubljeni a ne smete to nikome da kažete? Ne zato što ste možda mladi i po prvi put suočeni sa tim preplavljujućim osećanjem ili možda na iskušenju od prevare već zato što možda ni sami ne razumete to što vam se dešava.  

 

Šta ako zapravo uhvatite sebe da gajite romantičnu ljubav prema nekome ko je istog pola? Šta sa tim? Osuditi sebe i naterati se na “lečenje”, pobeći od sebe i svog seksualnog identiteta, maskirati ga i terati se da budete to što niste ili stati otvoreno pred sobom i potražiti podršku?

 

To su samo neka od unutrašnjim pitanja, za koje verujemo, da ih postavljate sebi ako ste  homoseksualne orjentacije.

 

Sa druge strane, prepoznajemo sa kolikim pritiskom socijalne sredine se suočavate. Biti gej u našem društvu još uvek nije dobrodošlo. Naravno, kada imate takav odgovor sredine sledeći logičan korak je da se zapitate da li ste normalni ili vam treba stručna pomoć.

 

Ono što vam sa sigurnošću možemo reći jeste da u ljubavi možemo biti drugačiji.

 

Možete voleti osobu istog pola i biti potpuno normalni ili voleti osobu suprotnog pola i imati mentalne probleme. Imate pravo da volite iako ste drugačiji. Imate pravo da budete voljeni i kad birate istopolne partnere.

 

No, znamo da to nosi mnoge izazove. Sa kojim od ovih se trenutno nosite?

 

Teško vam je da ostvarite kvalitetan odnos?

 

Plašite se da ćete se susresti ili se već susrećete sa osudom društva?

 

Teško  je slobodno i spontano pokazati vašu ljubav u javnosti, a još je teže razotkriti se ispred prijatelja ili porodice?

 

Sa druge strane, i ako ste se vi razotkrili (autovali) možda vaš partner/partnerka još nije? Možda će mu/njoj biti teško da iznese svoj seksualni identitet pa odustati od veze a vi ostati sami i povređeni?

 

Možda ste dobili podršku i prijatelja i  porodice ali imate teškoća da ostvarite zakonitu zajednicu i sva prava koja ona nosi? Želite decu a nemate pravo da ih usvojite?

 

Kako sve to pregurati? Kome da se obratite za podršku kada je većina savetovališta za parove usmerena na heteroseksualne parove?

 

Mi želimo da razbijemo te barijere. Želimo da otvorimo prostor za vaše potrebe. Jer za nas zdrava ljubav nije povezana za seksualnom orjentacijom.

 

Mi sledimo druge kriterijume. Otvorenog srca. Jer znamo koliko je ljubav važna. Koliko pokreće. Koliko utiče na naš kvalitet života i osećanje pripadanja. Koliko je važno davati i primati ljubav.

 

Seksulana orjentacija nije vaš izbor, ali možete naučiti da se na zdrav način nosite sa njom, da gradite slobodno vaš seksualni identitet i ostvarite se u tome.

 

Na tom putu možemo da vam budemo podrška. Možemo odgovoriti na vaše dileme, pomoći vam da ne osuđujete sebe i da se naučite nositi sa pritiskom društva oko vas.

 

I još jednom da vas podsetimo dok se ne sretnemo: imate pravo da volite i budete voljeni iako ste drugačiji.

 

Za naš centar različitost jeste bogastvo. Bićemo vam podrška.

 

S ljubavlju, <3

Ivana, Tijana i Lana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *