4 poruke koje šaljemo djeci ostajući u štetnom braku

4 poruke koje šaljemo djeci ostajući u štetnom braku

U inboxu mi je osvanula poruka. Nije to bilo pitanje. To je bio vapaj za pomoć.

 

“Nisam srećna, niti ću biti. Želim otići, ali koči me dijete, tj. njen emocionalni razvoj nakon odlaska. A tačno znam šta želim. Nemoćna sam.”

 

I zaista je teško. Donijeti odluku da napustimo jedan odnos ponekad je daleko teže nego započeti nešto novo. Činjenica da u braku imamo i djecu dodatno komplikuje stvari, jer se velika većina roditelja brine za blagostanje mališana u slučaju razvoda.

 

Rastrganost između dvije kuće, dvije sobe, dva različita svijeta za djecu zaista jeste stresno i ne mire se olako sa tim da im roditelji više nisu zajedno.

 

No, gledati nesrećne roditelje može biti još teže.

 

Moje iskustvo u radu sa klijentima me podučilo da roditelji, odluče li se zarad djece ostati u lošem ili štetnom braku, djeci mogu prenijeti nekoliko značajnih poruka koje mogu imati veoma nepoželjne posljedice. Ovdje ću izdvojiti 4.

 

Brak je stalna patnja

Možete li da zamislite kako će se to odraziti na izbor partnera vašeg djeteta? Gledajući roditelje kako se muče u partnerskom odnosu djeca mogu donijeti nesvjesnu odluku da će, kada odrastu, po svaku cijenu izbjegavati brak. Vjerovatno će za partnere birati oženjene, radoholičare, narcisoidne, zavisnike o psihoaktivnim supstancama ili na bilo koji drugi način emocionalno nedostupne partnere sa kojima neće moći ostvariti stabilnu vezu. Ovako će zaista izbjeći mogućnos da se zateknu u braku, koji nesvjesno percipiraju kao uzrok velike patnje.

 

U redu je žrtvovati se

Zamislite kako će vaše dijete pristati da bude tretirano da bi i samo odigralo ovaj scenario. Budući da su roditelji žrtvoali ličnu sreću zarad potencijalne sreće drugih, moguće je da će i dijete zanemarivati svoje potrebe i sopstveni kvalitet života u namjeri da ugađa drugima.

 

Zbog tebe mama/tata nije srećna/an

Da, djeca osjete vaš izbor i nesvjesno usvoje osjećanje odgovornosti i krivice za nesreću svojih roditelja. Dijete ponekad donese nesvjesnu ranu odluku, koja glasi otprilike ovako: “Da se nisam rodio/la, možda bi roditelj imao priliku na sreću.” Kada odrastu, mogu osjećati duboko osjećanje neadekvatnosti i krivice koja remeti sve aspekte odraslog života.

 

Nemoj nikad da odrasteš, jer čim se odseliš, mi ćemo se razvesti

Implikacije? Niz neuspjeha, polupokušaja i različite strategije, kojima će nesvjesno pokušati uticati na to da se ne razvedete, uništavajući priliku da svoj život živi kvalitetnije.

Zaključak? Status quo nije rješenje.

 

Ako imate snage, porazgovaraje sa partnerom i zajedno potražite stručnu pomoć kako biste unaprijedili svoj odnos. Mi u Centru za ljubav i porodicu “Radost” ćemo vam rado u tome biti podrška.

S ljubavlju,
Tijana Ćup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *